Kitekintő

Kitekintő
A folyamatos gondozás és az elkerülhető hospitalizáció összefüggése
ImageTajvani kutatók az összefüggést vizsgálták a jól hozzáférhető folyamatos gondozás és az elkerülhető, illetve megvalósult kórházi beutalás között.

Longitudinális vizsgálatot végeztek 2000. január és 2006. december között az egészségügyi szolgálatok igénybevételéről, Tajvan általános egészségügyi biztosítási programjának keretében.

30.830 véletlenszerűen kiválasztott olyan páciens esetét elemezték három korcsoportban, akik legalább háromszor fordultak orvoshoz a fenti időszakban.
Tovább

Az Egyesült Királyság elhanyagolja a migránsok egészségét
ImageMíg csaknem minden figyelem Jimmy Mubenga – a Bevándorlási Hivatal embereinek keze között bekövetkezett – halála felé fordul, az UK Határőrségének egy másik, halálos kimenetelű gyakorlata figyelmen kívül marad.

Egy jogi eljárás kapcsán napvilágra került, hogy azok, akiket olyan országba toloncolnak ki, ahol belépés előtt kötelező a sárgaláz elleni oltás, nem kapnak ilyen vakcinát.

Hogy kerüli meg a Bevándorlási Hivatal ezt a követelményt?
Tovább

Főtt tojás korai adása megelőzheti a tojásallergiát
ImageCsecsemő-táplálási irányelvek nagyon régen ajánlják a szilárd, és allergia kiváltásának rizikójával járó táplálékok minél későbbi adását annak érdekében, hogy az allergiát elkerüljük.

Mindezt a bizonyítékok nagyon csekély volta ellenére.

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogy 12 hónapos gyerekek, bizonyított tojásallergiája összefügg-e

1. a szoptatás tartamával, és

2. a tojás és szilárd táplálék adásának idejével.

A vizsgálat populáció alapú, keresztmetszeti volt – „HealthNuts” – amelyben szülők számoltak be a gyerek táplálásáról és egyéb esetleges befolyásoló tényezőkről, mielőtt a gyereknél elvégezték volna a tojásfehérjére a bőrpróbát.
Tovább

A kórosan túlzott internetezés és a kamaszkori depresszió összefüggése
ImageKínai és ausztrál kutatók végeztek követéses vizsgálatot tizenhárom 18 éves középiskolásokból véletlenszerűen kialakított csoportban, Kína Guangzou tartományában.

Az internetezés kórosan túlzott voltát egy megfelelő teszt (Pathological Use of Internet Test) segítségével, a depressziót és szorongást a Zung depresszió és szorongás skála segítségével határozták meg.

Az esetleges zavaró körülmények kiküszöbölése után vizsgálva, a depresszió rizikója több mint kétszeres (incidencia arány 2.5-szörös) volt annál, mint amit azoknál észleltek, akiknél az internetezés nem volt kóros mértékű.
Tovább

Dohányzás elleni törvénykezés és akut coronaria események rizikója
ImageAngol kutatók rendszerezetten tanulmányozták az irodalmat abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a széleskörű dohányzás elleni jogalkotás és az akut coronaria események rizikója között.

Két egymástól független vizsgálatot végeztek a PubMed Embase-ban és a Science Direct-ben a relatív rizikó felmérésére.

A heterogenitás okainak tisztázására meta-regressziót alkalmaztak.
17 alkalmas tanulmányt találtak (10 az USA-ból, 6 Európából és 1 Ausztráliából), 5 alcsoport analízisét kivéve minden vizsgálat az akut coronaria események csökkenéséről számolt be dohányzás ellenes jogalkotás után.
Tovább

Reflexiók a hiperaktivitás kutatásra
ImageA The Lancet e heti számában teszik közzé Nigel Williams és munkatársai kutatási eredményeiket, amelyek szerint a figyelemzavaros hiperaktív gyerekeknél (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD), a kontrolloknál több kromoszóma rendellenesség (copy number variants) fordul elő.

Ezek a vizsgálók azzal érvelnek, hogy ez a tény az ADHD genetikai komponense mellett szól, és így törölni kellene a csupán szociális hatásra létrejövő rendellenességek közül.

A tudomány, ha csúcson van, kihívást jelent a konvencionális bölcsesség számára, a kihívás nagyságát annak a reakciónak a vadsága tükrözi, amit kiváltott.

Tovább

A vetélés utáni következő terhesség megfelelő időzítése
ImageSkót kutatók azt vizsgálták, hogy vetélés után mi az optimális idő a következő terhességre.

Kórházi dokumentációkból értékelték 30 937 olyan nő adatait, akiknek első terhessége vetéléssel végződött, majd ismét teherbe estek.

A vetélés után 6-12 hónappal újra teherbe esettek közül azoknál, akik 6 hónapon belül ismét fogantak, kisebb volt az újabb vetélés rizikója (valószínűségi arány 0.66), illetve a befejeződés (0.43) méhen kívüli pedig (0.48) volt.

Azoknál a nőknél, akik 24 hónapnál többet vártak a két terhesség között gyakoribb volt a méhenkívüli (1.97), vagy a befejeződés (2.40).
Tovább

Az asztmakutatás veszélyei sérülékeny csoportokban
ImageAz Európai Légzőszervi Társaság (European Respiratory Society) évenkénti konferenciájához – amelyre idén szeptember 18-20-án Barcelonában került sor – a The Lancet is az asztmára és a légzőszervi betegségekre koncentrált.

A WHO becslése szerint az asztma 300 millió embert érint világszerte, és a sérülékeny csoportok – elsősorban gyerekek és idősek – különösen nehezen kezelhetők.

A lakosság öregedésével párhuzamosan, az idős asztmás betegek száma rohamosan növekedni fog a következő néhány évben.
Tovább

Streptococcus fertőzés gyakorisága torokfájós gyerekeknél
ImageUSA szerzők hasonlították össze streptococcus jelenlétét torokfájós és tünetmentes gyerekeknél.

A Medlineben keresték meg azokat a közleményeket, amelyek gyerekkori streptococcus pharyngitissel foglalkoztak, a kenetek eredményét kiemelve, és az adatokat korosztály szerint rendezték.

266 közleményből 29 felelt meg a kívánalmaknak.

Korosztálytól függetlenül, azok között, akik torokfájással jelentkeztek, a streptococcus A prevalenciája (group A streptococcus – GAS) 37% volt.
Tovább

Kritikus állapot ellátásának kritikus megítélése
Image „A kritikus állapothoz vezető betegség komplex, halálos, költséges, nem kap kellő figyelmet, alulfinanszírozott (néhány országban), és kellő odafigyelés nélkül elborítja, elönti a fejlett országok költségvetését és a fejlődők temetőit”.

Így válaszolt a kritikus ellátás egyik professzora, amikor megkérdezték, mi a helyzet 2010-ben ezzel a diszciplínával.

A Lancet utolsó száma a kritikus állapot ellátásával foglalkozó cikkek sorozatát közli.

Print Friendly, PDF & Email