Páciens

Páciens
A villamos nem kerül ki!
ImageAz utóbbi hetekben nemcsak a különböző kommunikációs csatornákon, hanem baráti, munkatársi beszélgetések között is vezető helyen szerepel az oltassak vagy ne kérdése, amelyre ugyan csak két alapválasz adható, ugyanakkor a válaszok indokolásául hangoztatott tudományos és áltudományos érvekből mindnyájan több csokorra valót hallottunk. A mai nap reggelén azonban olyan érvekkel találkoztam, amelyek mellett már lehetetlen szó nélkül elmenni.
Tovább

Patika történetek
ImageA portál HJO ügyvédje rovatához a jogi kérdések mellett mostanában számos olyan olvasói megkeresés érkezik, amelyek az egészségügyi ellátással kapcsolatos kisebb-nagyobb sérelmeket mesélik el. Ezek közül most két patika történetet osztunk meg olvasóinkkal.
Tovább

Egészségügyi műveltség (“Health Literacy”)
ImageA Páciensek Európai Fóruma (European Patients’ Forum – EPF) Konferenciája

Az egészségügyi műveltség a betegek egészséghez való jogának kulcskérdése, komoly gazdasági következményei vannak, és elengedhetetlen egy beteg-centrikus egészségügy esélyegyenlőségéhez, minőségéhez és hatékonyságához.
Tovább

Az Európai Páciensek Fórumáról

Image• 2003-ban alapították azzal a céllal, hogy a páciensek erős és egységes hangját képviselje európai szinten, és, hogy a beteget helyezze az EU egészségpolitikájának és programjainak a középpontjába.

• Az egészségügyet holisztikusan értelmezi, beleértve a prevenciót, és az egészség szociális, gazdasági, környezeti, kulturális és pszichológiai szempontjait.
Tovább

A MÉBIH tájékoztatása melaminnal szennyezett kínai tápszerről

ImageAz elmúlt napokban a sajtóban számos közlemény jelent meg azt követően, hogy kiderült, az egyik legnagyobb kínai tejipari vállalatnak nagy mennyiségű tejport kellett kivonnia a forgalomból, mivel az vesekövet okozott csecsemőknél. Az elvégzett tesztek kimutatták, hogy a csecsemőtápszer-gyártáshoz használt tejpor melamint tartalmazott.
Tovább

Olvasói levél egy szuperkórházban szerzett tapasztalatokról
Image Postaládánkba egy olvasónk elküldte az egészségügy működéséről a közelmúltban szerzett tapasztalatait összefoglaló írását. A szinte karcolatnak is beillő olvasói levelet azzal a szándékkal adjuk közre Paciens rovatunkban, hogy az interneten barangolva „alulnézetből” az abban dolgozó kollegák is érezzék, milyen apróságnak tűnő események nyomják rá egy sikeres gyógyulásra az elégedetlenség és a kiszolgáltatottság bélyegét.
Tovább

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak
ImageAnnak érdekében, hogy a remélt szép utazási élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úticélunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Jelen összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat az érdeklődő.
Tovább

Kérdezz-felelek a táplálék-allergiáról

ImageMit nevezünk táplálék-allergiának?

A táplálékallergia olyan allergiás reakció, mellyel a szervezet kóros mértékben és módon reagál az elfogyasztott élelmiszerre, vagy annak egyik-másik – az átlagfogyasztó számára ártalmatlan – összetevőjére.
Tovább

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal állásfoglalása a biszfenol A (BPA) egészségi kockázatáról

ImageAz Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal élelmiszer adalékanyagokkal, aromákkal, technológiai segédanyagokkal és élelmiszerekkel érintkező anyagokkal foglalkozó szakbizottsága (AFC Panel) további tudományos álláspontot közöl a biszfenol A-ról (BPA-ról), ezen belül is főként a vegyület emberi szervezetből való eliminálódásáról és a kockázatbecslési megfontolásokról.
Tovább

A biztonságos ételkészítés 5 aranyszabálya*
ImageAz élelmiszer által közvetített megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, az élelmiszer-előállító vállalkozásoknál és magánháztartásokban egyaránt, mely egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Print Friendly, PDF & Email