Rendelő

Rendelő
(L)ENNI vagy nem (L)ENNI

ImageTÁPLÁLKOZÁSZAVAROK

Korunk civilizált mókuskerekében talán már el is felejtettük, hogy orvosi meghatározás szerint a táplálkozás fő célja a szervezet fennmaradásához szükséges tápanyagok bejuttatása a szervezetbe.

Embertársaink egy része nem képes érzékelni szervezete tényleges tápanyag igényét.

Ők nem azért esznek, mert éhesek, teli gyomorral is képesek folytatni az evést.

A belső szervezetükből származó jelzésekre (pl. gyomorteltség, vércukorszint) érzéketlennek tűnnek.

Annál érzékenyebbek azonban olyan, a táplálékokkal kapcsolatos külső környezeti ingerekre, mint az étel íze, illata, látványa.
Tovább

Felismeri a háziorvos az utolsó segélykiáltást?
ImageAz utóbbi időben egyre kevesebb figyelmet fordítunk a mentális betegségekre, pedig az elmúlt évek pszichiátriai ellátást érintő változásai a járóbeteg ellátás, illetve az egészségügyi alapellátás fokozottabb szerepvállalását követelik meg e területen (is).

Komoly problémát jelent a pszichiátriai ellátásból, illetve gondozásból kiesett betegek ellátásának alakulása, hiszen naponta tapasztalhatjuk, hogy a szociális védőhálóból is kieső, hajléktalanul tengődő emberek között egyre több jól felismerhető pszichiátriai beteg kallódik, és sajnos a bűnügyi krónikákban is jelentős szerepet foglal el az új, kezeletlen betegek által elkövetett bűncselekmények sokasága.
Tovább

JÁTSSZ MA(!) JÁTSZMA

ImageA játékos ember (Homo ludens)

Szeret játszani?

Szeret nyerni?

Csak játszani szeret, vagy csak nyerni?

Magáért a játékért játszik, vagy a győzelem kielégítő érzéséért?

Számít a tét nagysága?

Rosszkedvű és mogorva, ha veszít, vagy fokozott boldogságérzet keríti hatalmába ha nyerő szériába kerül?

Belefolyik a játék a mindennapjaiba?

Mindannyian mások vagyunk, az előbbi kérdésekre is különbözőképpen válaszolnák.

Az sem kizárt, hogy környezetünk e témában rólunk alkotott véleménye merőben eltér a saját képünktől. Játszani márpedig nagyon jó.
Tovább

Kulcsszerepben a háziorvos: a kábítószer probléma korai felismerése

ImageDrog vagy kábítószer

A káros mértékű alkoholfogyasztás és a nikotin élvezet, ha nem is elfogadott, de megszokott társadalmi jelenség.

Ma már azonban a kábítószerekkel szemben is egyre védtelenebb a társadalom.

Az emberi kultúrtörténetben már a kezdetektől fellelhetők a különféle tudatmódosító szerek használatának a nyomai.

A mai „drogos” diszkók módosult tudatállapotba süllyedő közönségére lényegében ugyanúgy hatnak a kábítószerek, mint az ősi törzsek tagjaira.
Tovább

Az Országos Alapellátási Intézet Praxisprogramjai

ImageAz elmúlt húsz évben egyre növekvő problémát jelent a háziorvosok utánpótlása.

Ennek fő oka, hogy a képzés volumene jelentősen alacsonyabb a szükségesnél.

Az országban 2009 végén 5172 felnőtt és vegyes háziorvosi praxis működött.

Amennyiben abból az optimális feltételezésből indulunk ki, hogy egy frissen végzett háziorvosjelölt 26-27 éves korában licencvizsgázik, – azaz jogosulttá válik önálló háziorvosi
Tovább

Beteg elégedettség az alapellátási praxisokban

2009 áprilisában az OALI pályázatot hirdetett alapellátási – felnőtt, gyerek és vegyes – praxisok önellenőrzésére. Az önellenőrzés alapját képező minőségi rendszert az OALI „qualy munkacsoportja” dolgozta ki, Donabedian és az EFQM rendszerek ötvözésével. A pályázatra 250 praxis jelentkezett. Tekintettel arra, hogy a rendszer az előzőekben csak két megyében lett kipróbálva, országosan nem, valamint gyermek praxisok először vettek részt az önellenőrzésben, a teljes körű vizsgálat előtt pilot study készült.
Tovább

Orvoslás és az emberi test a képi ábrázolások tükrében

ImageAz orvoslással kapcsolatos képek megjelenése az ábrázolással egyidőben születhetett. Tárgyuk, illetve témájuk igen sokszor az emberi test, annak felépítése, valamint a gyógyítás különféle formái, fázisai, folyamatai voltak.
Tovább

Az élelmiszerbiztonság kihat vesénk egészségére is
ImageTizennegyedik alkalommal rendezték meg 2009. június 3. és 6 között a Debreceni Nephrologiai Napokat (DNN), mely idén „A melamin tragédia és tanulságai” címmel külön szekcióban foglalkozott a tavaly ősszel hazánkban is nagy visszhangot keltő kínai melamin mérgezés tömeges gyermek-vesekövességgel járó következményeivel. A szekció egyik elnöke és előadója Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária, a MÉBiH főigazgatója volt, aki az élelmiszerbiztonság és egészségünk kapcsolódására, valamint az emberi felelőtlenség következményeire hívta fel a figyelmet előadásában, melyben ismertette az esemény kronológiáját, kiváltó okait és következményeit.
Tovább

ÚJ SZABÁLYOK A VÉNYÍRÁSBAN !

ImageTÁJÉKOZTATÓ A VÉNYELLÁTÁS ÁPRILIS 1-JÉTŐL VÁRHATÓ VÁLTOZÁSAIRÓL!

2009. január 1. óta a külön jogszabály szerint társadalombiztosítási támogatással, szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét is fel kell tüntetni vényen.

Tovább

A homeopátia lehetséges szerepe a háziorvosi gyakorlatban
ImageI. A homeopátia meghatározása és eredete

A homeopátia a komplementer medicina körébe sorolt holisztikus szemléletű gyógymód. Legfrappánsabb magyar meghatározása Bóna László könyvcíme nyomán: „szenvedésben hasonló”.

Print Friendly, PDF & Email