Érdekes megközelítést kínál a nyitott teizmus

| By administrator | Filed in: Szolgáltatás.

Nyitott teizmus

A legtöbb népnek külön felfogása van az élet nagy misztériumairól. Egy bölcs ember szerint mindenkinek saját magának kellene megszülnie a vallását és aszerint élnie az életét. Egyre inkább haladunk ezen elképzelés irányába, hiszen minden irányzatnak külön ágai nőnek. Itt van például egy újabb változat a nyitott teizmus, amely a Biblia bizonyos igerészeire alapozza meglétét. A nyitottság teológiája arra tesz kísérletet, hogy összhangba hozza az Isten mindentudóságát, az ember szabad akaratával, leszámítva, hogy az Úr nem ismeri teljesen a jövőt, mert ha ez mégis így volna, akkor a gyermekei nem volnának szabadok.

A nyitott teizmus ugyanakkor a saját forrásán belül is ellentmondásokba üszközik, de mégis sokan vannak, akik kapaszkodót találnak benne és elkezdik kutatni, hinni a benne rejlő igazságokat. Tény, hogy az ember nagy gondolkodó és olykor olyan dolgokon elmélkedik hosszú időn keresztül, aminek számos magyarázata lehet, de ettől függetlenül a nyitott teizmus egy olyan irány, amit érdemes lehet megvizsgálni és elmélkedni rajta.

Megeshet, hogy bennünket pontosan ez az út fog elvezetni a megvilágosodás irányába. Kevésbé az eszköz, mintsem inkább a cél a fontos. Ha zsúfolt életünkben nem sok időt tudunk szentelni a lelki béke megtalálására, az egypercesek sokat segíthetnek. Ezek nem mások, mint nagy gondolkodók idézetei, akik már eljutottak bizonyos megértések szintjére. Ez nem jelenti azt, hogy számunkra is ugyanolyan értékkel bírnak majd az egypercesek, mint azoknak, akik éveket töltöttek azzal, hogy rájöjjenek bizonyos dolgok magyarázatára, de remek kiindulópontnak számítanak, amikbe megkapaszkodhatunk.

Sosem sejthetjük, hogy mégis mikor lelünk rá arra a meghatározásra, ami elvisz bennünket a megértések síkjára. Érdemes magunkkal vinni az elménkben egy megkapó idézetet és azon akár órákat, napokat elmélkedni, mígnem saját világunkban is értelmet találunk a számára. Így lehet fejleszteni megértésünket az egypercesek révén. Ez nem kíván tőlünk sokat és még a gondterhelt időkben is kapaszkodót nyújtanak, hogy legalább eltereljük figyelmünket a hétköznapi problémákról.

Print Friendly, PDF & Email

Címkék: ,