A diéta mindig személyre szabott, annak ellenére, hogy
szinte minden diétának vannak általános követelményei.
Ugyanakkor minden ember más. Más a genetikája, az anyagcseréje, a neuro-endokrin
rendszere, melyek mind-mind hatással vannak az igyekezetére.
Nem elég pusztán elhatározni, hogy holnaptól vegetáriánus leszel. Ha tényleg
elhiszed, hogy pusztán egyetlen nap alatt képes vagy az eddigi étkezési
szokásaiddal homlokegyenest ellenkező étkezéskultúrát gyakorolni, akkor készülj
fel arra, hogy csalódni fogsz. Nem kicsit.
Az emberi szervezet nem arra van kitalálva, hogy random váltogassuk a
diétánkat, másrészt pedig minden diéta csak annyira hatékony, amennyire a
diétázó kitartó.
A megrögzött húsevő, aki maximum rizst és krumplit tud elképzelni köretnek a
marhaszelete mellé, nem fog tudni egyik napról a másikra átállni a húsmentes
diétára, akkor sem, ha az egészségi állapota ezt követelné meg. Aki a jóféle,
gazdagon fűszerezett olasz konyha rajongója, nem fog tudni hirtelen
fűszermentesen étkezni akkor sem, ha az epéje élénken tiltakozni kezd. A mérték
a kulcsa mindennek.
Az étkezés számunkra nem pusztán létfenntartási szükséglet, hanem élvezet is
egyben.
Bármi is legyen a kiindulási alapunk, a diéta teljes elsajátításáig szükségünk
van egy átvezető szakaszra, amíg mind az ízlelésünket, mind a szervezetünket
hozzászoktatjuk egy az addigitól teljesen eltérő étkezésre. Így elkerülhetjük a
farkaséhséget, a gyomor és epegörcsöket, nem beszélve az akut emésztőrendszeri
panaszokról.
Kovács Rhewa Andrea