Kakaóra főleg péksütemények és édességek készítése során van szükség, vagyis a konyhában gyakran nélkülözhetetlen összetevő. Nem mindegy azonban, hogy az ételekbe milyen kakaópor kerül. Számos változatát találhatjuk meg az élelmiszerüzletek polcain.
Vannak olyanok, amelyek jól oldódnak, szép barna színt és kellemes csokoládéaromát adnak a süteményeknek, kakaós italoknak. Mások pedig csak úsznak a folyadék tetején, keserűek és színtelenek. A jó minőségű kakaópor előállítása során átmegy egy alkalizálásnak nevezett folyamaton.
A művelet során növelik a termék pH értékét, könnyen feldolgozhatóvá és ízletesebbé teszik. Ezt az eljárást Hollandiában alkalmazták először a 19. század elején. Ezért rögzült be a köztudatba, hogy a holland kakaópor kiváló minőségű és mindenki azt keresi, aki első osztályú terméket keres.
A kakaó fogyasztása amúgy fontos lehet, hiszen jótékony hatását már számos esetben bizonyították. Lassítja a sejtek öregedését, segíti a keringést és az immunrendszert is erősíti. A jó kakaópor pedig a süteményeket ízletesebbé teszi.