A bodzát biztosan mindenki ismeri. Micsoda lekvárt csinált gyümölcséből a nagyi! Nyáron a virágából készült hűsítő szörpről is sok emlék juthat az eszünkbe. Viszont, amit kevesen kóstolhattak, az a bodza pálinka. Pedig hazánkban is rengeteg helyen fellelhető ez a bokros növény, amiből készül.
Megtalálható természetes környezetében is erdőszéleken, de egyre több helyen kezdték el termeszteni, szerte Európában. Sokoldalúságát annak köszönheti, hogy nemcsak a virága gyűjthető, hanem a gyümölcse is, illetve a levele, amelyek gyógyászati célra is felhasználhatóak.
Május közepétől kezd el virágot bontani, ami június végéig tart. A pálinkának való bogyóját augusztusban érdemes leszedni. Odafigyeléssel gondosan kell főzni, hogy az ebből készült bodza pálinka elnyerje a tipikus ízét. Mindenkinek az édeskés íz jut az eszébe, ha a bodzára gondol, pedig inkább érdekes fanyar íz jellemzi.
Úgy tartják, hogy kétféle ember létezik, ha a bodza pálinka kerül szóba. Az, akit elsőre magával ragad és az, aki első kóstolás után már nem vágyik az ízére többször. Ez is jól mutatja a bodza pálinka megosztó különlegességét.