A finomított liszt valamikor az 1800 évek végétől kezdett el megjelenni az első őrlőmalmokkal együtt. Ezek a malmok már képesek voltak elválasztani a gabonaszem különböző részeit. A fehér tönkölyliszt tökéletesen kiegészíti a süteményeket és a pékárukat egyaránt. Amennyiben szeretne egészséges kenyeret, zsemlét vagy kiflit sütni, akkor a teljes kiőrlésű lisztnek is jó hasznát veszi majd. Azonban ezekkel óvatosan kell bánni, mivel képesek lehúzni a pékáru tésztáját, hiszen igen sűrű. Ha túl sok teljes kiőrlésű lisztet használ, akkor a kenyér kérge vastag és kemény lesz.
Egy jó alaprecepttel és egy kiváló minőségű liszttel azonban garantált a siker. A gabonaféléket kezdetben az emberek szemes formában fogyasztották, nyers állapotukban. Vagyis nem főzték meg, nem hámozták meg őket. Sajnálatos tény, hogy a búzában megtalálható csíra és a korpa romlik meg legkorábban, amelyek a legnagyobb mennyiségű vitamint tartalmazzák. A tönkölyliszt főként B-vitaminokat tartalmaz, illetve értékes fehérjéket.